Sacroileita - inflamatia articulatiilor sacro-iliace

Sacroileita - inflamatia articulatiilor sacro-iliace

sacroileita__inflamatie_400

Sacroileita reprezinta o inflamatie a uneia sau ambelor articulatii sacroiliace care este articulatia dintre coloana sacrala cu pelvisul. Face parte dintr-un grup de boli numitespondiloartropatii – artrite inflamatorii ale coloanei vertebrale. Cel mai frecvent simptom este durerea lombo-sacrala, motiv pentru care ridica dificultati de diagnostic, putand fi usor confundata cu alte boli care cauzeaza dureri sacro-lombare.

Miscarile in aceasta articulatie sunt minime, functia acestei articulatiii este de a absorbi socurile de la nivelul coloanei vertebrale printr-o miscare de tip planorism. Inflamatia articulatiei sacroiliace este de obicei cauzata de artrita degenerativa, leziuni traumatice cum ar fi cele prin accident de autovehicul sau lovituri in regiunea pelvina sau fese. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta sacroileita, deoarece pelvisul acestora sufera in timpul nasterii prin intinderea ligamentelor de la acest nivel, determinand modificari degenerative si durere cronica.

Cauze

O gama larga de factori pot cauza sacroileita, cum ar fi:
- Spondiloartropatii care includ spondilita anchilozanta, artrita asociata cu psoriazis
- Artrita degenerativa denumita si osteoartrita coloanei vertebrale, ducand la degenerarea articulatiei sacroiliac cu inflamatie si durere usoara.
– Ridicare de greutati, mai ales daca ridicati incorect sau muschii nu sunt pregatiti pentru acel tip de activitate.
- Un traumatism sau un impact brusc, cum ar fi un accident de autovehicul sau o lovitura care afecteaza coloana vertebrala, partea inferioara a spatelui, pelvisul sau fesele.
- Sarcina , din cauza pelvisului care trebuie sa se acomodeze nasterii, ducand la intinderea ligamentelor care duc la degenerare.
- Infectia articulatiei sacroiliace cauzata de anumite bacterii cum ar fi brucella
- Infectiile de tract urinar, care se pot extinde de la nivelul tractului urinar, rinichi, vezica si uretra la articulatia sacroiliaca
- Endocardita- aceasta infectie la nivelul endocardului poate sa ajunga in articulatia sacroiliaca.
- Persoanele care isi injecteaza droguri pot avea un risc crescut de a dezvolta sacroileita.

Simptome

Durerea din sacroileita este in general difuza si apare cel mai ades in fese si la nivelul coloanei lombosacrate, care poate iradia in membrele inferioare si se agraveaza in ortostatism prelungit, urcatul scarilor, alergare, posturi extreme.
Frecvent, sacroileita este confundata cu sciatica. Multe boli reumatice nu se limiteaza doar la inflamatia articulatiei sacroiliace ci si la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sange, ochii, inima, plamanii, rinichii si sistemul nervos.

Simptomele sacroileitei mai pot include:
- durere si rigiditate in partea sacrata a coloanei vertebrale, coapse sau fese, mai ales dimineata sau in timpul ortostatismului prelungit. Durerea si rigiditatea pot aparea si la nivelul soldurilor si a umerilor.
- durerea se agraveaza in timpul mersului datorita miscarii de pendulare a soldurilor care determina apropierea suprafetelor din articulatia sacroiliaca
- inflamatia la nivelul unui ochi sau a ambilor( uveita sau irita)
- se asociaza frecvent si cu psoriazisul, diaree cu sange sau febra care apare brusc.

Tratament

Consta in cele mai multe cazuri in repaus, medicatie antiinflamatorie si terapie fizicala care atenueaza simptomatologia. Terapia fizicala trebuie orientate pe mobilizare( exercitii si manipulari efectuate de catre kinetoterapeut) si pe stabilizarea articulatiei prin tonifiere musculara.
Terapia antalgica. Pentru alinarea durerii se utilizeaza preparate injectabile cortizonice dirijate fluoroscopic, deoarece aceasta articulatie este situata profund in regiunea fesiera si acoperita de catre muschi. Utilizarea razelor fluoroscopice ajuta la vizualizarea articulatiei sacroiliace si permite medicului sa vada exact locul in care va injecta substanta care va scadea inflamatia si va reduce durerea.
Medicatia antireumatica (DMARDs) include administrarea de sulfasalazina si methrotrexat, al caror rol este de a limita degenerarea articulara. Administrarea timpurie a acestor medicamente este foarte importanta, ducand la incetinirea acestei degenerari.
De obicei acest tip de medicatie se asociaza cu administrarea de antinflamatorii nesteroidiene sau corticosteroizi, deoarece reprezinta o medicatie care actioneaza incet si poate dura cateva luni pana cand se observa anumite beneficii.
Inhibitorii de factor necrotic tumoral (TNF)- reprezentati de etanercept si infliximab, cu rol in blocarea citochinei care actioneaza ca agent inflamator. Blocand citokina TNF poate reduce durerea, rigiditatea si tumefierea articulara.
Terapia fizicala include atat repausul pentru a ajuta la calmarea durerii si tumefierii, cat si anumite miscari care trebuie efectuate cum ar fi exercitiile de stretching pentru a mentine flexibilitatea in articulatii si exercitiile de tonifiere pentru stabilizarea articulatiei.

De cele mai multe ori inflamatia articulatiei sacroiliace se datoreaza unei boli reumatice mult mai grave cum ar fi spondilita ankilozanta, motiv pentru care trebuie investigata in continuare orice modificare de structura a articulatiei sacroiliace, pentru a putea administra tratamentul necesar.