Psihologie

psihologieEtimologic, cuvantul psihologie vine din termenii grecesti "psyche" si "logos" putandu-se traduce prin "stiinta a sufletului".

Psihologia este stiinta care studiaza comportamentul si mintea umana. Mai exact, psihologia este un demers stiintific prin care se obtin cunostiinte prin metode sistematice si obiective; psihologii studiaza comportamentul - ceea ce face referire la orice actiune sau reactie ce poate fi masurata sau observata; psihologii studiaza mintea - ceea ce face referire atat la starile mentale constiente cat si inconstiente.

Specialitatea Psihologie are urmatoarele aplicatii :

Psihologie clinica : consultul de psihologie clinica este un examen psihologic complementar in scopul nuantarii si integrarii diagnosticului psihiatric.
Psihologia muncii : completeaza investigatiile medicale solicitate de medicul de medicina muncii pentru intocmirea fisei de aptitudine necesara la angajarea intr-un post de munca, examenul periodic sau de reluare a activitatii.
Psihologie rutiera : este o evaluare psihoaptitudinala a conducatorilor auto amatori si profesionisti. Examenele psihologice auto sunt necesare la obtinerea permisului de conducere, la adaugarea de categorii si la obtinerea atestatelor specifice in domeniul sigurantei circulatiei.
Psihoterapie : este o denumire generica data unui ansamblu de metode si tehnici de interventie asupra psihicului uman. Aceasta poate ajuta la imbunatatirea relatiilor, solutionarea anumitor dificultati si diminuarea semnificativa a sentimentelor neplacute.