Protetica dentara este ramura stomatologiei care se ocupa cu inlocuirea dintilor lipsa si a structurilor gurii sau maxilarului legate prin poduri, proteze conventionale, implanturi dentare sau alte dispozitive artificiale.
Prin interventii de protetica dentara se restabileste integritatea dentara afectata de leziuni sau degradare, folosind lucrarea protetica - proteza dentara - fixa sau mobila, individualizata pacientului.
Protetica dentara nu inseamna doar estetica. Este, de asemenea, necesara o reconstructie functionala, ceea ce inseamna ca trebuie tinut seama de fonatie (producerea sunetelor), masticatie (mestecarea alimentelor) si evitarea bruxismului (scrasnirea dintilor).
Terapia restauratorie cuprinde rezolvarea cariilor prin obturatii fizionomice cu compozit fotopolimerizabil sau incrustatii de portelan.
Protetica este o specializare a stomatologiei a carei misiune este sa asigure obtinerea unei danturi echilibrate din punct de vedere functional si estetic:
- va puteti reconstrui dantura afectata de modificari ale formei sau structurii
- in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti
- daca dintii prezinta deficiente de formare a smaltului dentar
- in cazul colorarilor dentare majore ce nu pot fi remediate prin albiri profesionale
Lucrarile protetice pot fi:
- lucrari protetice – coroane sau punti
- proteze dentare fixe sau detasabile
- fatete dentare
- incrustatii dentare
Coroana dentara
Este recomandata in cazul in care dintele a suferit o pierdere semnificativa din structura. Pastreaza aspectul natural al dintelui, iar in cazul respectarii principiilor de igienizare si profilaxie dentara, poate avea o durata de viata de peste 10 ani.
Puntile dentare
inlocuiesc unul sau mai multi dinti lipsa. Practic, o punte dentara este sprijinita cu ajutorul coroanelor dentare pe dintii slefuiti sau implanturile vecine, fiind formata central dintr-unul sau doi dinti realizati dintr-un material ce respecta principiile bio-esteticii.
Puntile si coroanele dentare pot fi:
- integral ceramice sau zirconiu
- metalo-ceramice
Protezele dentare
Sunt destinate persoanelor care au pierdut o mare parte din dantura. Protezele dentare pot fi: complete sau partiale, fixe sau detasabile Protezele totale inlocuiesc intreaga dantura, iar protezele partiale sunt atasate de regula dintilor naturali ramasi pe arcada, de cele mai multe ori fiind necesara aplicarea de coroane dentare pe acestia.
Protezele dentare pot fi realizate din materiale sau rasini acrilice sau metalo-ceramice.
Fatetele dentare
Sunt utilizate mai ales din considerente estetice. Cu ajutorul fatetelor dentare se rezolva aspectul estetic necorespunzator al unui dinte, care poate insemna: decolorare, suprafata sau forma neregulata. Fatetele dentare sunt fabricate in mod obisnuit din ceramica.
Incrustatiile dentare
Reprezinta o alternativa a obturatiilor, fiind o solutie minim-invaziva in cazul in care suprafata ocluzala a dintelui a suferit o pierdere de tesut mare, pentru restaurare nefiind totusi recomandata coroana dentara.
Obtinerea rezultatelor perfecte in restaurarile dentare este rodul unui efort sustinut al echipei de medici ce au o pregatire si experienta profesionala de diverse specializari: proteticieni, parodontologi, endodonti, chirurgi, ortodonti.