Pedodontie

pedodontie_400Pedodontia (stomatologia pediatrica) este specialitatea stomatologica ce cuprinde obturatii coronare si radiculare pe dinti temporari si extractii dentare la copii.

Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati indeaproape de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale. Desi cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani.

Ingrijirea danturii la copii trebuie sa inceapa o data cu aparitia primului dinte care poate fi intre 6 si 24 de luni. Asa cum toata lumea stie, sa previi este mult mai usor decat sa tratezi, asa ca orice copil ar trebui programat la dentist in jurul varstei de un an.

Copiilor le place sa imite - incurajati-i sa va imite atunci cand va spalati pe dinti. Nu-i fortati si lasati-i sa se descurce singuri. La inceput tehnica nu este atat de importanta. Trebuie sa gasim in periajul dintilor o actiune distractiva si placuta.

Dintii de lapte sunt importanti! Chiar daca au o durata de viata limitata. Cariile neglijate duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.

Importanta dintilor primari in pedodontie
Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru:

- O mestecare si hranire adecvata;
- Ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta;
- Permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului.

Ata dentara si pedodontia
Ata dentara ajuta la curatarea spatiilor dintre dinti, acolo unde periutele de dinti nu ajung, de aceea este foarte important sa fie acceptata de copilul dumneavoastra si sa n-o considere o povara. Intr-un asemenea caz, este mai bine sa-i limitati consumul de dulciuri si bauturi carbogazoase.

Pentru a salva copilul de durere, tulburari de alimentatie, pierderea increderii de sine si o dezvoltare incorecta a dintilor definitivi, imprieteniti-l cu periuta si pasta de dinti si, mai ales, cu medicul pedodont!