Ortodontie

ortodontieOrtodontia este specialitatea stomatologica ce asigura asezarea in pozitie normala a dintilor, pe arcadele dentare. Cu ajutorul aparatelor ortodontice mobile sau fixe se trateaza problemele de inchiderea gurii incorecta (malocluzie) si pozitionarea gresita a dintilor (malpozitie). Aparatele dentare ortodontice sunt o alternativa, atat pentru copii cat si pentru adulti. Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti. Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca, pentru a nu apela mai tarziu la diverse proceduri stomatologice nedorite, cum ar fi aparat dentar (ortodontic, terapie, protetica, chirurgie oro-dentara sau chiarimplant dentar.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv.

Tratamentul ortodontic este modalitatea prin care se pot corecta dizarmoniile dento-maxilare. Probleme de muscatura si aliniere a dintilor care pot fi corectate prin tratamentul ortodontic :
- afectiuni dentomaxilare
- inghesuirea dintilor
- spatii intre dinti (strungareata)
- dinti strambi
- probleme produse de dinti in plus sau dinti care lipsesc

Tehnica stomatologica in Romania s-a imbunatatit in ultimii ani si oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea aparatului dentar ortodontic si avantajul unui zambet frumos. Aparatul dentar ortodontic nu este ceva "la moda" ci este ceva necesar.
Indreptarea pozitiei dintilor este un lucru foarte important care nu trebuie tratat cu indiferenta, ci ca o necesitate. Organizatia Americana a Medicilor Ortodonti recomanda ca fiecare copil la virsta de sapte ani sa beneficieze obligatoriu de un consult ortodontic.
Pe langa faptul ca sporeste increderea in sine, tratamentul ortodontic reduce riscul afectiunilor gingivale, al cariilor dentare si al pierderii dintilor. Tratamentele ortodontice sunt frecvent necesare pentru imbunatatirea stabilitatii, a functionalitatii a igienei si a sanatatii dentare.

Inghesuirile si ocluziile incorecte dentare afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari asupra integritatii tubului digestiv.
Progresul tehnicii in stomatologie (specializarea ortodontie) permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele dentare (ortodontice) sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dintilor.

In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. In cazul adultilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afectiunile netratate pot duce la aparitia unor defecte de vorbire, predispozitie pentru formarea tartrului, implicit a cariilor.