Medicina interna

Medicina interna

medicina_interna_400Medicina interna este ramura si specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul nechirurgical al afectiunilor, in special cele ale organelor interne. Specialitatea medicina interna se adreseaza adultilor.Medicina interna se ocupa de afectiunile organelor interne (inima, plamani, ficat, tub digestiv, splina, sange, rinichi, metabolism, articulatii, schelet osos) ea privind organismul ca un tot unitar.

Specialistii de medicina interna (care se numesc si "internisti") au competenta de a rezolva probleme de diagnostic complex si de a monitoriza boli cronice severe si conditii de polipatologie. Specialistii de medicina interna diagnosticheaza si trateaza adultii cu afectiuni respiratorii, cardiace, digestive, renale, osteoarticulare.

Prin medicina interna se furnizeza pacientilor si servicii de preventie a bolii si de promovare a sanatatii, contribuind la medicina preventiva. Marea majoritate a pacientilor sufera de mai multe afectiuni si necesita tratamente multiple. Prin consultul oferit de medicul internist , pacientul evita excesul de consulturi medicale care pot sa nu fie necesare. Medicul internist este cel care analizeaza aceste situatii si decide care afectiune necesita si un consult sau un tratament supra specializat. De asemenea coordoneaza schemele terapeutice astfel ca sa nu apara suprapuneri de medicatie sau reactii adverse ale medicamentelor.

Exista si boli ale intregului organism, care afecteaza mai multe organe vitale, asa-numitele boli de sistem (colagenoze, vasculite etc.), boli de care se ocupa de asemenea medicina interna. Un pacient „plimbat” pe la mai multi medici de diverse specialitati fara a se stabili un diagnostic este posibil sa sufere de o astfel de boala de sistem si este bine sa se prezinte la un internist. Medicul internist este de asemenea cel care diagnosticheaza cel mai frecvent pacientul cu cancer (inclusiv formele asimptomatice), pe care apoi il indruma catre oncolog si/sau chirurg.

Medicii de familie sau generalisti obisnuiesc sa trimita la internist pacientii cu mai multe afectiuni concomitente sau pe cei cu simptome neclare, vagi, greu de incadrat.

Principalele boli tratate si diagnosticate de catre medicina interna sunt :

- Inima: hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca.

- Plamani: bronsita cronica , astmul bronsic , BPOC , pneumonie , traheobronsita acuta, sarcoidoza, depistare cancer.

- Stomac: gastrita , ulcer , boala de reflux, depistare cancer.

- Ficat: hepatita cronica , ciroza , steatoza (ficat gras), dischinezie si calculi biliari (pietre) , depistare cancer.

- Colon: colon iritabil, depistare cancer.

- Rinichi: litiaza renala (nisip si pietre), infectii urinare, pielonefrita , insuficienta renala cronica (primul stadiu).

- Sange: anemii , depistare alte boli mai grave (limfoame, leucemii).

- Schelet osos si articulatii: reumatisme degenerative si inflamatorii, poliartrita reumatoida , osteoporoza .

- Metabolism: dislipidemie (colesterol crescut) , guta , diabet si boli ale tiroidei.

- Boli de sistem: lupus, sclerodermie, vasculite (boala Wegener etc.)