Kinetoterapie - Gimnastica medicala de recuperare

Kinetoterapie - Gimnastica medicala de recuperare

kopalniasoliwieliczkakinezyterapia32514516042014Kinetoterapie (sau Kinetologie medicala) este stiinta care studiaza mecanismele articulare si neuromusculare care asigura omului activitatile motrice normale. Kinetoterapie, ortografiata si chinetoterapie, denumita si chineziterapie sau kinetologie medicala este un tip de gimnastica medicala, care inseamna, etimologic, terapia prin miscare. Kinetoterapie se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe speciale de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni.

Se foloseste pentru recuperare medicala si consta, pe langa efectuarea unor exercitii, intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta.

Kinetoterapia face parte din medicina fizica si studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care ii asigura omului activitatile motrice normale. Are la baza miscarea efectuata prin programe de recuperare medicala bine structurate, ce au ca scop refacerea unor functii diminuate.

Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni. In cadrul programelor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.

Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt urmatoarele:

- Relaxarea

- Corectarea posturii si aliniamentului corporal

- Cresterea mobilitatii articulare

- Cresterea fortei musculare

- Cresterea rezistentei musculare

- Cresterea coordonarii, controlului si echilibrului

- Corectarea deficitului respirator

- Antrenamentul la efort

- Reeducarea sensibilitatii