Informatii generale despre clinici

Informatii generale despre clinici

informatii_generale_despre_clinici_400Clinca este o o facilitate de ingrijire a sanatatii care este in primul rand dedicata ingrijirii pacientilor din ambulator. Clinicile pot fi private sau publice si acopera de obicei principalele nevoi medicale ale populatiei din comunitatile locale, in contrast cu marile spitale care ofera tratamente specializate si ofera pacientilor posibilitatea de a ramane internati peste noapte. Exista clinici care se dezvolta atat de mult incat ajung la fel d emari ca si spitalele majore, sau se asociaza cu un spital ori scoala medicala, pastrandu-si in acelasi timp denumirea de “clinica”.

Clinicile sunt de obicei asociate cu practica medicala, conduse de unul sau mai multi medici generalisti sau manageri de clinica. Clinicile de prishoterapie sunt de obicei administrate de psihoterapeuti, iar clinicile psihologice sunt conduse de psihologi si asa mai departe pentru fiecare ramura a medicinii. Exista si clinici administrate intern de catre angajati, organizatii guvernamentale sau spitale, iar alte servicii clinice sunt externalizate catre corporatii private, specializata in furnizarea serviciilor de sanatate. In China de exemplu, proprietarii unor astfel de clinici nu au o educatie medicala formala. In 2011, existau 659.596 clinici in satele chineze. Ingrijirile medicale in India, China si Africa sunt oferite in zonele rurale vaste de clinici medicale mobile sau dispensare amplasate pe marginea drumului, unele dintre acestea integrand si practice medicale traditionale de sanatate. In India, aceste clinici traditionale ofera medicina ayurvedica si practica medicala unani pe baza de plante. In fiecare dintre aceste tari, medicina traditionala tinde sa fie o practica ereditara.

Felul in care functioneaza clinicile difera de la o tara la alta. De exemplu, o clinica condusa de un singur medic generalist va oferi asistenta medicala primara si functioneaza ca o afacere pentru profit, in timp ce o clinica publica de specialitate poate oferi asiatenta medicala de specialitate subventionata. Unele clinici functioneaza ca un loc in care persoanele cu leziuni sau boli pot veni pentru a fi consultate de asistente de triaj sau de alti lucratori in sanatate. In aceste clinici, preudiciul sau boala nu este intotdeauna suficient de grava pentru a necesita o vizita la camera de urgenta, dara daca este totusi necesar, persoana va fi mutat in una. Tratamentul la astfel de clinici este de multe ori mult mai putin costisitor decat ar fi la un department de accidente. De asemenea spre deosebire de o camera de urgenta, aceste clinici de cele mai multe ori nu sunt deschise non-stop. Ele au acces, uneori, la echipamente de diagnostic, cum ar fi aparate cu raze X, mai ales in cazul in care clinica este o facilitate mai mare.