Imagistica medicala

Imagistica medicala

imagistica_medicala_400Imagistica medicala este o specialitate stiintifica recenta, care reuneste o larga varietate de stiinte in scopul studierii modului in care se formeaza, inregistreaza, transmit, analizeaza, proceseaza, percep si se stocheaza imagini ale organelor sau tesuturilor, prin diferize tehnici, cu scopul de a le folosi pentru a diagnostica bolile. Imagistica medicala este extrem de importanta in confirmarea, evaluarea in mod corect si documentarea cursului unei afectiuni, precum si in evaluarea raspunsului la tratament.

Imagistica medicala:

→ este o ramura a ingineriei biomedicale;

→ are ca sursa de informatii date obtinute sub forma de masuratori sau inregistrari;

→ insumeaza tehnici si proceduri folosite pentru a obtine imagini cu caracter medical;

→ releva aspecte structurale si functionale normale sau patologice pentru organisme vii;

→ are utilitate clinica si medical stiintifica;

Initial imagistica medicala clinica desemna metode radiologice de investigare medicala. Descoperirile ulterioare realizate in domeniul bio-fizicii au dus la diversificarea metodelor de investigare medicala. S-a urmarit punerea la punct a unor metode de investigatie mai putin invazive in clinica medicala. Totodata, paraclinic, au fost concepute instrumente care realizeaza masuratori ale insusirilor fizico-chimice in preparatele biologice.

O gama larga de instrumente de investigare medicala se axeaza pe masurarea intensitatii efectului pe care il induce o anumita caracteristica fizica sau chimica (inabordabila direct) asupra unui parametru (accesibil aparatelor de masura). Se obtin astfel date importante cu privire la natura preparatului biologic studiat. Nu totdeauna se obtin imagini. Uneori se obtin liste de valori. Alteori imagini de spectru.

Rezultatul investigatiilor realizate apare sub diferite aspecte, mai mult sau mai putin comprehensibile. Aici apare necesitatea imagisticii medicale. Sunt folosite metode complexe de amplificare, evaluare si comparare a rezultatelor individuale in vederea cartografierii inregistrarilor multiple. Prin urmare este reprezentat vizual rezultatul unor masuratori secventiale.
Anatomia radiologica are ca obiect studiul organismelor pluricelulare cu ajutorul razelor X. Este una dintre metodele curente de explorare in practica medicala.

Subramuri
Radiologia Diagnostica
- Radiologie conventionala (foloseste raze x). Cel mai simplu exemplu: controlul periodic necesar la angajare se realizeaza prin radioscopie.
- Ecografia (sonografia): foloseste un emitator-receptor de ultrasunete. Nu iradiaza (avantaj fata de radiologia conventionala) insa are limite
- Radiologia Osteo-articulara
- Radiologie Pediatrica (patologia copilului)
- Radiologia Sistemului Nervos
- Senologia
Radiologia Interventionala
- Angiografie (vase de sange)
- Histero-salpingo-grafie (aparat reproducator feminin)