Hernia de disc

Hernia de disc

hernia_de_disc_400

Ce este hernia de disc?
   Este o afectiune a discului intervertebral lombar care, din diverse motive, sufera o modificare a structurii ce se soldeaza cu mici hernieri sau fragmentari. Aceste fragmente, desprinse sau nu de discul intervertebral, migreaza si comprima sau irita radacinile nervoase care ies prin gaurile de conjugare dinspre maduva spinarii spre membre si trunchi.

Care sunt persoanele cele mai expuse acestei afectiuni?
     Hernia de disc poate apare la orice varsta, de la 15 la 70 de ani si la orice sex, dar perioada de varsta cu incidenta cea mai mare este decada 40-50 de ani, mai ales la femei. Pozitiile vicioase, lipsa de tonicitate a musculaturii paravertebrale si a celei abdominale, sedentarismul au modificat foarte mult incidenta acestei afectiuni considerata pana nu demult o boala a varstei a treia, in sensul manifestarii sale la varste din ce in ce mai mici. 

De ce apare? 
    Coloana vertebrala este formata prin surapunerea vertebrelor, ca un turn format din cuburi, intre corpurile vertebrale existand discurile intervertebrale. Sustinerea coloanei este asigurata prin legaturile intervertebrale realizate de ligamente dar si prin contentia produsa de musculatura paravertebrala si de musculatura abdominala care, prin presiunea intraabdominala se opune accentuarii lordozei lombare fiziologice.  Modificarile de statica ale coloanei (scolioze, cifoze, lordoze), precum si  hipotrofia musculaturii paravertebrale si/sau a celei abdominale, creaza conditii pentru “iesirea din rand” a discurilor. Frecvent, migrarea discului apare dupa o solicitare excesiva a coloanei (de exemplu ridicari de greutati), dupa o miscare de rotatie sau de torsiune a coloanei efectuata cu viteza mare, dupa o expunere la frig sau curenti de aer, dar este de cele mai multe ori momentul de manifestare a unei patologii ale carei conditii de aparitie erau create de mai multa vreme. 

Simptome
     Caracteristica este durerea intensa la nivelul partii inferioare a spatelui care poate apare atat la persoane ce au mai avut in trecut dureri lombare, cit si la organisme tinere, in plina sanatate aparenta. Durerea poate iradia spre fesa, inghinal sau spre membrele inferioare, cu intensificare la solicitari sau dimpotriva, noaptea. Se poate insoti de parestezii (amorteli) in acelasi teritoriu sau chiar de deficite motorii ( pareze) la nivelul membrelor inferioare, precum si de tulburari in sfera uro-genitala.

Ce e de facut?
      Oricare ar fi tipul si caracteristicile durerii, se recomanda repaus la pat, evitarea oricaror miscari si solicitari ale coloanei vertebrale si prezentarea la medicul specialist de fizioterapie si recuperare medicala. Acesta va stabili necesitatea efectuarii de radiografii lombare, diagnosticul, tratamentul medicamentos si procedurile de fizioterapie indicate fiecarui pacient in parte. In cazurile avansate, cand tratamentul conservator esueaza, se va stabili necesitatea unei interventii chirurgicale.

Ce depinde de noi?
      Prevenirea recidivelor dupa un episod de lombalgie este de o foarte mare importanta pentru evolutia si prognosticul bolii si depinde in mare masura de noi. Acest deziderat presupune un anumit mod de viata, anumite obiceiuri care, odata deprinse, ne vor feri de necazuri pe viitor. Astfel, este necesar sa ne adresam unui cabinet de recuperare medicala unde vom invata sa facem gimnastica medicala, sa efectuam corect miscarile de rotatie, flexie si extensie, precum si sa pastram pozitiile corecte la nivelul coloanei vertebrale.
      Trebuiesc evitate pozitiile monotone prelungite: de exemplu lucrul la birou sau la calculator prelungit, sofatul sau mersul cu masina pe distante lungi,etc. In situatiile inerente este necesar sa ne oprim din timp in timp, sa ne modificam pozitia, sa facem cateva miscari.
     Sunt de asemenea importante constientizarea si corectarea permanenta a pozitiilor incorecte ale coloanei, mai ales la tinerii scolari. Pentru acestia se recomanda si purtarea ghiozdanului pe spate sau alternativ pe ambii umeri, folosirea scaunelor ergonomice la birou, activitati sportive care sa permita dezvoltarea armonioasa si echilibrata a corpului.
       Pozitia corecta a coloanei vertebrale trebuie pastrara si in timpul noptii, pentru aceasta fiind necesar sa dormim pe un plan mai tare (de  preferat saltea ortopedica) si pe o perna mai mare ca dimensiuni dar mai subtire, mai aerata, care sa cuprinda capul, gatul dar si partea superioara si mijlocie a spatelui.
Inotul este, pentru toate persoanele cu afectiuni ale coloanei vertebrale, o terapie foarte eficienta, alaturi de gimnastica medicala, pentru tonifierea musculaturii  paravertebrale si corectarea pozitiilor defectuoase ale coloanei.
      Nu in ultimul rand, trebuiesc evitate expunerile la frig, curenti de aer si umezeala.