Epidemiologia este ramura medicinei care studiaza factorii care afecteaza sanatatea si boala la nivel individual si populational si serveste la fundamentarea interventiilor logice de sanatate publica si medicina preventiva. Epidemiologia este stiinta, ce studiaza si investigheaza cuazele si distributia maladiilor. Studiile epidemiologice au ca scop identificarea si evaluarea factorilor de risc pentru o anumita boala din partea unor substante sau produse chimice.
Epidemiologia este considerata metodologia de baza in cercetarea legata de sanatatea publica si este privita ca medicina bazata pe dovezi, in identificarea riscului de boala si optimizarea tratamentului in practica. Epidemiologii au ca scop identificarea de relatii cauza-efect intre expuneri la agenti nutritionali, agenti biologici, agenti chimici, stress si rezultate finale ca boala, starea de bine si indicatori de sanatate. Epidemiologia studiaza si repartitia bolilor pe zone geografice, pe anotimpuri. Pentru producerea unor boli sunt necesari o serie de factori epidemiologici considerati pricipali (microorganismul, macroorganismul, mediul exterior) si o serie de factori secundari (climatici, sociali).
Prin cunoasterea temeinica a epidemiologiei s-a putut ajunge la aplicarea corecta a profilaxiei bolilor infectioase, epidemiologia constituind elementul fundamental pe care s-au construit legile de prevenire a bolilor infectioase.
Imunizarea este una din caile cele mai importante de protectie impotriva bolilor infectioase severe. Exista scheme de vaccinare specifice copilului, adultului si varstnicului iar recomandarile necesare sunt furnizate in cadrul consultului epidemiologic.
Imunologia este ramura stiintelor medicale care se ocupa cu studiul sistemului imunitar normal si al patologiei acestuia.
Imunologia studiaza:
• Imunitatea normala (mecanismul normal de protectie imunologica a organismului fata de agentii patogeni din mediu)
• Imunodeficientele (in care sistemul imunitar este in incapacitate totala sau partiala de a furniza un raspuns imunologic adecvat fata de agentii patogeni)
• Hipersensibilitatea imunologica, care include doua categorii:
- Bolile auto-imune (hipersensibilitatea imunologica de tip auto-imun, fata de antigene endogene numite auto-antigene, care sunt structuri proprii ale organismului, percepute in mod patologic ca antigene de catre sistemul imunitar).
- Alergia (hipersensibilitatea imunologica de tip alergic, fata de antigene exogene bine tolerate de subiectii normali, numite alergene)
• Fenomenul de respingere de transplant.