Diabetologie - diabet zaharat

Diabetologie - diabet zaharat

diabetologie__diabet_zaharat_400Diabet, nutritie si boli metabolice este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzate de nutritia inadecvata si tulburari de metabolism. Diabetul zaharat este o boala cronica diagnosticata prin cresterea glicemiei (zaharului din sange) peste anumite nivele. In functie de momentul recoltarii, valorile masurate si alti parametri, un medic specialist stabileste daca este sau nu prezent diabetul zaharat, iar persoanele la care se stabileste acest diagnostic sunt luate in evidenta.

Completarea diagnosticului de acuratete si evaluarea stadiului de boala necesita analize biochimice si investigatii paraclinice (imagistica: Radiologie - radiolografie osoasa; Ecografie - ecografie abdominala, etc).

Simptomele care pot atrage atentia ca poate fi prezent diabetul zaharat sunt: gura uscata, urinatul des, sete, consumul unor cantitati mari de lichide, tulburari de vedere, amorteli, furnicaturi si alte senzatii la nivelul picioarelor. Persoanele care au hipertensiune arteriala, valori mari ale trigliceridelor, rude cu diabet zaharat, greutate mare (suprapondere, obezitate), ficat gras (steatoza hepatica), boli cardiovascualre, trebuie sa isi verifice periodic glicemia, iar in cazul valorilor mari, sa se prezinte la medic pentru a preveni complicatiile diabetului, in mod special complicatiile ce pot afecta inima, picioarele, ochii si rinichii.

Supraalimentatia poate conduce la boli cardiovasculare, anumite cancere, diabet zaharat, obezitate si sindrom metabolic (exces de proteine / lipide / glucide), intoxicatie vitaminica (exces de vitamina A) sau incarcare cu fier (exces de minerale). Pe de alta parte, deficitele alimentare pot conduce la malnutritie protein-calorica (lipsa de proteine/lipide/glucide), avitaminoze (beriberi, rahitism, scorbut, pelagra, deficite imune), gusa endemica, osteoporoza, deficit de zinc (lipsa de minerale).

Diabetul zaharat poate fi de mai multe tipuri:

Diabetul tip 2: cea mai frecventa forma de diabet (90% din cazuri) este diabetul care apare, tipic, la adulti cu greutate mare, care au sau nu au cazuri de diabet diagnosticate in familie, si care au, de obicei, si alte afectiuni: hipertensiune, dislipidemii (modificari ale grasimilor din sange: colesterol, trigliceride), ficat gras etc. Acest tip de diabet, numit si non-insulino-dependent, se trateaza cu activitate fizica, regim alimentar, medicamente si insulina, dupa caz.

Diabetul tip 1: este tipic diabetul copilului si adolescentului, dar poate aparea la orice varsta. Este diabetulinsulinodependent, adica acel diabet in care insulina este obligatorie. Stabilirea tipului de diabet trebuie facuta demedicul specialist diabetolog, intrucat cele doua tipuri de diabet sunt boli cu cauze diferite, si riscuri diferite.

Diabetul secundar (specific): exista numeroase situatii medicale in care glicemia creste cu ocazia sau din cauza altor boli, sau impreuna cu alte probleme medicale; aceste situatii trebuie intotdeauna analizate de un medic diabetolog, printr-o consultatie;

Diabetul de sarcina: acest tip particular de crestere a glicemiei in ultima perioada a sarcinii poate expune mama si copilul la riscuri care pot fi evitate prin regim alimentar, la care, in anumite situatii, se poate adauga insulina, pentru a preveni riscurile in sarcina si imediat dupa nastere. Diabetul de sarcina se diagnosticheaza in saptamana 24-28, printr-o forma aparte de test de toleranta la glucoza, care trebuie interpretat de medicul diabetolog Cluj.

Evolutia diabetului depinde de multi factori, iar principalul scop care trebuie avut in vedere este prevenirea complicatiilor. Din cauza ca boala este cel mai adesea, fara simptome, iar complicatiile pot aparea, chiar daca pacientul nu simte nimic in primele etape, controalele periodice sunt deosebit de importante in mentinerea unei bune sanatati.