Chirurgie vasculara

Chirurgie vasculara

chirurgie_vasculara_400Chirurgia vasculara este o chirurgie de reconstructie care necesita o pregatire speciala si tehnologie adecvata. Specialitatea chirurgie vasculara se ocupa cu tratamentul bolilor vaselor sanguine, adica a arterelor, venelor si limfaticelor.

Principalele domenii ale chirurgiei vasculare sunt:
• Flebologia si limfologia
• Chirurgia arteriala periferica
• Chirurgia accesului vascular

Chirurgia vasculara arteriala se ocupa de afectiunile arterelor ajunse in stadiul avansat, chirurgical. Principala afectiune chirurgicala arteriala este intreruperea circulatiei sangvine in o artera importanta, ce conduce la scaderea cantitatii de sange care ajunge in teritoriul irigat de vasul respectiv, suferinta denumita ischemie.

Ischemia poate fi acuta, prin infundarea arterei cu un tromb (cheag) venit din inima de obicei (fibrilatia atriala cronica), prin formarea de trombi locali, pe fond de placi ateromatoase sau in alte circumstante (starile trombofilice) sau prin injurii arteriale directe insotite de hemoragii cel mai frecvent. Ischemia cronica este determinata de arteriopatia cronica obliteranta si trombangeita obliteranta.

Principalele interventii vasculare arteriale sunt: revascularizarea prin bypass, trombarterectomia si dezobstructia cu sonda Fogarty. Chirurgia vasculara venoasa are obiectiv principal tratamentul bolii varicoase.

Interventiile chirurgicale pentru varice sunt :

  • operatia clasica de varice
  • tratamentul endoluminal cu laser sau radiofrecventa al varicelor
  • scleroterapia

Obiectivele interventiei chirurgicale in boala varicoasa sunt : indepartarea surselor de alimentare a varicelor si eliminarea venelor dilatate sau inestetice.

Principala investigatie preoperatorie pentru operatia de varice este ecografia Doppler venoasa, care distinge intre boala varicoasa si venectazii sau vene reticulare si orienteaza chirurgul spre o interventie precisa, cu cicatrici minime si rezultate certe. Examenul preoperator va indica si bateria de analize sau investigatii necesare pentru siguranta interventiei.

Durata internarii variaza in functie de afectiune, tipul interventiei si evolutia postoperatorie, intre spitalizare de o zi (regim ambulator) sau mai multe zile.