Chirurgie toracica

Chirurgie toracica

chirurgie_toracicaChirurgia toracica romaneasca isi are inceputurile in prima jumatate a secolului XX sub forma preponderenta de chirurgie a tuberculozei (chirurgia de colaps). Incepand din 1943, cand Prof. Dr. Carpinisan realizeaza prima lobectomie pulmonara reusita, se poate vorbi deja de chirurgia toracica moderna.

Chirurgia toracica este ramura chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulmonare, pleurale, de perete toracic, traheobronsice, mediastinale, esofagiene, pericardice si diafragmatice, dar si ale regiunilor de granita - cervico-toracica si toraco-abdominala.

In cadrul chirurgiei toracice, o pondere semnificativa este ocupata de cancerul bronhopulmonar. Pacientii cu aceasta patologie necesita abordare specifica si o stadializare corecta, in contextul initierii unui tratament, in acest sens efectuandu-se o gama larga de interventii chirurgicale, unele cu scop diagnostic, altele diagnostice si terapeutice, in acelasi timp. Patologia toracica mai cuprinde si alte afectiuni pulmonare (tumorale maligne sau benigne, abcese pulmonare, chiste hidatice pulmonare, etc.), afectiuni pleurale (pleurezii, pneumotorax, etc.), afectiuni mediastinale (tumori, chiste, etc.), boli ale diafragmului (hernii diafragmatice, hernii hiatale, tumori diafragmatice, chiste diafragmatice, etc.), pericardului (pericardite, tumori) si peretelui toracic (tumori, traumatisme, anomalii congenitale ale sternului, coasta cervicala).

Recomandari preoperatorii

•          post alimentar in dimineata interventiei chirurgicale

•          igiena locala riguroasa a toracelui (indepartarea pilozitatii de la nivelul toracelui si axilei, dus)

•          eventualele coagulopatii si administrarea de tratamente anticoagulante vor fi anuntate in prealabil

Recomandari postoperator

•          reluarea cat mai precoce a activitatii fizice

•          reluarea alimentatiei in ziua urmatoare operatiei, in cazul anesteziei generale

•          pacientul este urmarit clinic si radiologic zilnic, in vederea stabilirii oportunitatii suprimarii drenajului toracic (in cazul operatiilor care necesita abord intrapleural)

•          externarea se face dupa evolutie clinica si radiologica favorabila si extragerea tubului / tuburilor de dren toracice

•          control dupa externare la 1 saptamana