Chirurgie estetica si reconstructiva

Chirurgie estetica si reconstructiva

chirurgie_estetica_si_reconstructiva_400Prin definitie, chirurgia plastica semnifica orice procedura care presupune reconstructia sau modificarea aspectului sau formei unei parti a corpului.

Termenul provine din limba greaca - "plastikos", ce semnifica modelarea sau schimbarea formei, marcand esenta acestei specialitati chirurgicale : sculptura, modelarea, reconstructia.

In general tehnicile chirurgicale utilizate pot fi grupate in doua mari categorii dupa scopul urmarit :

  • operatii estetice
  • operatii reconstructive

Chirurgia estetica este o chirurgie inalt specializata, ce se adreseaza atit femeilor cat si barbatilor. Necesitatea unei chirurgii corectoare este frecventa si, de cele mai multe ori, justificata din punct de vedere morfologic. Interventiile estetice solicita chirurgului nu numai cunostinte medicale, ci si o intelegere particulara a personalitatii pacientui, deoarece in spatele acestei solicitari se afla atat de arbitrarul termen de "frumusete". El trebuie sa inteleaga ce cauta pacientul si sa stie ce ii poate oferi, in acelasi timp sa invete pacientul sa se priveasca cu alti ochi, sa isi aprecieze datele naturale, si mai ales, sa nu isi subordoneze perspectivele exclusiv aspectului fizic. Comunicarea si dialogul apropie chirurgul plastic de pacientul sau, atit medical cit si uman. Corectia chirurgicala, atunci cind este bine indicata, practicata si urmarita, aduce, in majoritatea cazurilor, o senzatie de bunastare, care poate merge de la simpla placere, pina la transformarea radicala a unui individ.

Chirurgia reconstructiva este provocatoare deoarece prin aceasta se incearca reconstruirea unei parti a corpului sau a unei functii deteriorate sau absente. Tehnicile folosite au complexitati diferite si incearca sa reconstituie naturalul, folosind metode omenesti.

Avantajele si dezavantajele folosirii uneia sau alteia dintre tehnici va fi discutata cu chirurgul plastic la consultatiile preoperatorii, iar succesul rezultatului va depinde de corectitudinea tehnicii folosite, de experienta medicului, de calitatea materialelor folosite precum si de particularitatile individuale ale pacientului.

Chirurgia plastica este ramura specializata a chirurgiei care se ocupa cu repararea deformatiilor si corectarea deficitelor functionale. Rareori o operatie din aceasta disciplina nu implica si o componenta estetica, totusi trebuie facuta diferenta intre chirurgia estetica si cea reparatorie sau reconstructiva: chirurgia reconstructiva incearca sa refaca psna la normal, iar chirurgia estetica incearca sa depaseasca (sa imbunatateasca) normalul. Aceasta diferenta se reflecta si in plan financiar, operatiile estetice se fac contra cost (chiar si in spitalele de stat, deoarece asigurarile de sanatate nu acopera acest tip de interventii).

Dorinta de a imbunatati aspectul facial, al corpului si construirea aspectului tanar sunt scopurile care au facut din chirurgia plastica estetica si reparatorie unul dintre cele mai provocatoare domenii ale medicinii.

Printre procedurile din cadrul chirurgiei estetice sau reconstructive se numara:

Abdominoplastie partiala si totala
Chirurgia faciala:
- Rinoplastie sau rinocorectie (chirurgia nasului)
- Otoplastie (corectia urechii)
- Blefaroplastie (plastie pleoape)
- Lifting facial

Chirurgia sanilor:
- Marire (cu implant) sau micsorare ssni
- Lifting / ridicare sani

Lipoaspiratie sau liposculptura
Marire buze (injectare)
Peeling facial
Operatie ginecomastie