Boli infectioase

Boli infectioase

boli_infectioaseBoli infectioase si tropicale este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor infectioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziti (laborator : Bacteriologie & Serologie antibacteriana; Micologie; Parazitologie & Serologie antiparazitara; Virusologie & Serologie antivirala).

Bolile infectioase sunt considerate ca "boli contagioase" datorita posibilitatii transmiterii lor de la o persoana la alta. Transmiterea unei boli infectioase se poate face pe diferite cai : prin contact fizic cu o persoana infectata, prin lichide, alimente, secretii corporale, obiecte contaminate, prin inhalare (prin aer) sau prin transmitere de la animale.

Serviciile medicale din cadrul sectiei Boli infectioase si tropicale includ si consiliere privind vaccinarile necesare la efectuarea de calatorii in strainatate si preventia unor boli infectioase legate de calatorie (intepaturi de insecte - exemplu : malaria, boli cu transmitere sexuala, etc).

Persoane si marfuri circula astazi tot mai liber si mai rapid pe glob si acest fapt favorizeaza raspandirea bolilor infectioase.

Evolutiile actuale ale hepatitelor virale, infectiei HIV, tuberculozei, dezvoltarea rezistentei la antibiotice, evolutiile social-economice si demografice mondiale, constituie atat motive temeinice de vigilenta cat si preocupari ce confera domeniului de activitate ce vizeaza bolile infectioase un contur clar, ce il delimiteaza net de alte specialitati.

Ca urmare, acest segment de sanatate publica care vizeaza specialitatea si specialistul in Boli Infectioase este un domeniu de responsabilitate majora, cel putin din perspectiva dinamicii cu totul particulare a potentialelor evolutii epidemice sau endemice contemporane.

Specialitatea Boli Infectioase presupune cunoasterea si studiul comportamentului organismului uman in relatia sa cu diversi agenti etiologici (virusuri, bacterii, paraziti, fungi, prioni).