Ce este angiografia / coronarografia?
Angiografia este o interventie non-chirurgicala minim invaziva, nedureroasa, ce se efectueaza cu ajutorul razelor X si permite vizualizarea aspectului intern al vaselor de sange ale membrelor, organelor interne sau inimii.
Coronarografia sau angiografia coronariana, este cea mai buna tehnica de diagnosticare a afectiunii coronariene. Ceea ce trebuie sa retinem este ca aceasta metoda nu reprezinta un tratament, dar indica medicilor care este metoda optima pentru tratarea bolii coronariene a pacientului, fiind de altfel o investigatie esentiala in explorarea acesteia, prin vizualizarea directa a arterelor coronare, responsabile de angina sau infarct.
Cum se desfasoara coronarografia?
Coronarografia se efectueaza prin introducerea unui tub foarte subtire numit cateter in artera femurala. Prin acesta sunt introduse sondele de cateterism si dirijate pana la nivelul arterei coronare. Se injecteaza un produs de contrast radiologic, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare prin opacifierea arborelui coronarian. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor si se pot localiza posibilele obstructii coronariene importante. Majoritatea pacientilor care au suferit un infarct miocardic prezinta arterele coronare blocate partial sau complet. Procedura indica daca arterele afectate pot fi tratate prin angioplastie sau prin chirurgie pe cord.
Coronarografia nu necesita anestezie generala, ci doar locala si cel mai des la nivelul unuia dintre membrele inferioare. Pacientul este constient si discuta cu medicul pe parcursul procedurii, avand posibilitatea de a viziona procedura pe un ecran.
Durata investigatiei coronariene este intre 40-60 minute, ea fiind urmata de o perioada de sedere la pat intre 12-24 ore.
Avantajele coronarografiei
Angiografia coronariana permite evaluarea marimii si a gravitatii bolii arterei coronare in vederea luarii celor mai bune decizii privind tratamentul.
Cardiologia interventionala prezinta riscuri mai mici fata de tehnicile de chirurgie cardiaca deoarece pacientilor cu boala coronariana nu li se opreste si reporneste inima pentru interventie, ci li se face o incizie de 1-2 milimetri. Astfel, tehnicile moderne ale cardiologiei interventionale sunt mai bine suportate de pacient.
Interventii
- Coronarografie si angioplastie coronariana cu stent
- Ventriculografie
- Cateterism cardiac
- Proceduri de diagnostic :
- Arteriografie periferica
- Arteriografie cerebrala
- Arteriografie carotidiana
- Arteriografie renala
- Arteriografie uterina
- Arteriografie mezenterica
- Arteriografie hepatica
- Proceduri terapeutice :
- Angioplastie periferica cu/fara stent
- Angioplastie carotidiana
- Angioplastie renala
- Angioplastie mezenterica
- Embolizari uterine
- Chemoembolizari hepatice
- Chemoinfuzii intra-arteriale
- Embolizari digestive supraselective
- Vertebroplastie
- Nucleoplastie
- Punctie ghidata radiologic
- Cardiologie interventionala
- Radiologie interventionala vasculara
- Radiologie interventionala non-vasculara