Alergologie

alergologie_si_imunologie_400Alergologia este o specialitate medicala desprinsa din cadrul imunologiei clinice, care se ocupa de diagnosticarea si tratarea bolilor alergice. Alergologia se ocupa cu depistarea si diagnosticarea, profilaxia si tratamentul medicamentos si/sau imunoterapie (dupa caz), monitorizarea si educatia complexa a pacientilor cu boli alergice, afectiuni de hipersensibilitate initiate prin mecanisme imunologice. Asistenta in alergologie si imunologie clinica se realizeaza in cadrul asistentei medicale multidisciplinare, cu implicarea specialitatilor de organ.

Metodele specifice de diagnostic utilizate in alergologie sunt : testele cutanate (de tipul "prick test") si determinarea IgE seric total sau specific.

Asistenta medicala de inalta performanta in alergologie se adreseaza afectiunilor alergice sau cu componenta alergica, care includ in principal rinita alergica, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica, unele forme de rinosinuzita, astm si alte afectiuni respiratorii, alergii alimentare, dermatite de contact alergice, si pacientilor cu antecedente personale de reactii adverse medicamentoase cu componenta imunoalergica, dupa caz. Urticaria spontana recurenta sau cronica, autoreactiva sau autoimuna, poate de asemenea beneficia de evaluare imunoalergologica.

Afectiunile imunoalergice pot necesita pe langa masuri profilactice si tratament antialergic, antiinflamator sau imunomodulator, sistemic si / sau topic. Nu in ultimul rand, pacientii cu unele afectiuni alergice mediate IgE, cum ar fi rinitele, rinoconjunctivitele alergice si astmul alergic, pot beneficia, in anumite conditii, de imunoterapie alergen-specifica, in special formele moderne de administrare noninjectabila.
Imunologia este domeniul stiintei biomedicale, care studiaza imunitatea organismului.
Imunologia clinica studiaza structura si functiile sistemului imun, elaboreaza metode de utilizare a cunostintelor imunologice in diagnosticul, tratamentul si profilaxia maladiilor infectioase si bolilor, cauzate de defecte sau reactivitate crescuta a sistemului imun.

Manevre / proceduri diagnostice si terapeutice specifice:

Teste alergologice in vivo care necesita indicatie si supraveghere de specialitate

- indicate dupa anamneza alergologica detaliata, inclusiv cu evaluarea anamnestica a dietei pacientilor, evaluarea istoricului legat de farmacoterapie, imunoterapie sau alte tipuri de tratamente, a antecendentelor de reactii adverse medicamentoase alergice si nonalergice, evaluarea expunerii la alergene de origine animala, vegetala, fungica, chimica sau medicamentoasa, precum si a altor factori trigger sau de agravare, coroborate cu evaluarea particularitatilor conditiilor de munca si viata ale pacientilor, examenul clinic obiectiv si evaluarea prealabila a parametrilor cardiovasculari (TA, ECG), functionali respiratori (PEF sau flow-screen), a patologiei asociate / contraindicatiilor.

- efectuate in conditii de evaluare prealabila si minimalizare a riscurilor asumate (proceduri realizate cu consimtamant informat scris):

- Testare cutanata alergologica prick la aeroalergene de mediu (inclusiv din panelul european), trofalergene,

- Testare cutanata alergologica la agenti fizici pentru urticaria la factori fizici legati de temperatura,

- Testare cutanata alergologica patch la alergene de contact selectionate, inclusiv din seria standard europeana,

- Teste de provocare sistemica (orala sau parenterala) cu risc crescut asumat;

- N.B.Testele cutanate prick sunt recomandate de specialistul alergolog in cazul suspiciunii unei hipersensibilitati mediate IgE.

Procedurile alergologice diagnostice in vivo au riscuri diferite, sunt laborioase si pot fi de durata sau in etape.

- N.B. Toate testele alergologice in vivo (pe pacient) se realizeaza in conditii optime de farmacovigilenta si siguranta alergologica,din acest motiv se efectueaza numai cu programare, dupa consultatie alergologica de specialitate, cu evaluarea riscurilor si consimtamant informat scris. in conditii de riscuri nejustificate sau neasumate sau pentru factori etiopatogenici nealergici pot fi indicate teste in vitro (din sange), in cadrul asistentei multidisciplinare clinice si de laborator.

- N.B. Urgentele de tip anafilaxie, angioedem, bronhospasm sever, reactii adverse medicamentoase severe (urgente care pot fi atat alergice cat si nealergice) trebuie adresate si tratate in cel mai apropiat spital de urgenta cu UPU, datorita caracteristicilor lor evolutive si pentru ca nu trebuie temporizate.

Testele alergologice in vivo pot fi temporizate sau nu sunt recomandate la pacienti aflati in perioade de control deficitar al afectiunilor alergice, anumite patologii/conditii asociate sau situatii de urgenta, in conditii de risc nejustificat pentru pacient prin existenta de alternative diagnostice sau terapeutice.

Test in vivo de autoimunitate/autoreactivitate la pacientii cu urticarie (test intradermic la ser autolog), dupa anamneza alergologica detaliata, in conditii stricte de biosiguranta, cu determinare prealabila in timp util a unor imunomarkeri serologici virali si acord informat scris al pacientului

Evaluare functionala ventilatorie, dupa anamneza alergologica detaliata

- debit expirator maxim instantaneu de varf prin peak flow-metrie

- spirometrie, dupa caz, spirometrie post-bronhodilatator.

Recomandari terapeutice sau tratamente antialergice, antiinflamatoare sau imunomodulatoare, sistemice si / sau topice,inclusiv tratamente topice intranazale, inhalatorii (prin dispozitive cu aerosoli lichizi sau solizi) sau topice cutanate, dupa caz

Recomandari imunoterapeutice alergen-specifice sau imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice ale pacientului, dupa evaluare diagnostica de specialitate de calitate de catre medicul prescriptor, in special forme moderne de administrare noninjectabila pentru alergii respiratorii si oculare mediate IgE; recomandari de vaccinari sau proceduri de imunoprofilaxie, dupa caz.

Educatie profilactica si terapeutica a pacientului confirmat cu patologie imunoalergica prin evaluare diagnostica de specialitate de calitate,cu masuri complexe, inclusiv fise/pliante cu informatii detaliate referitoare la masuri profilactice de evitare a expunerii la alergene sau alti factori declansatori sau agravanti ai unor reactii adverse de hipersensibilitate.